Úpravy a filtrace vody

Chemické filtry
pro domácnosti a průmysl

Nacházíte se zde:

Kvalita vody - rozbor vody

Kvalita vody, chemický rozbor

Kvalita vody se obvykle pouhým okem nepozná. Je  závislá především na podloží v místě vodního zdroje. Kromě veřejných vodovodů jsou studny nejčastějším zdrojem vody pro domácnosti.

Kopané studny - jsou obvykle starší, co se doby vzniku týká a bývá v nich spíše povrchová voda s vyšší tvrdostí a obsahem dusičnanů. Výjimečně koliformních bakterii, svědčících o blízkosti netěsné zumpy nebo jiného zdroje znečištění.
Vrtané studny - nejčastější typ nových zdrojů, obsahují převážně spodní vodu a v naprosté většině případů   mají  zvýšený obsah železa a manganu, občas voda mírně zapáchá. Dusičnany se ve vodě z vrtů takřka nevyskytují.

Nejčastějším dokladem kvality vody je její chemický rozbor. Zde je komentář k nejčastěji sledovaným ukazatelům

Tvrdost vody

Jedním z ukazatelů, které obvykle charakterizují kvalitu vody, je tzv. „tvrdost vody“. Přestože se jedná o nejednoznačný termín, jehož význam není zcela přesně definován a moderní hydrochemie se mu snaží vyhýbat, je mezi laickou veřejností i v řadě odvětví stále hojně využíván.

Vápník představující hlavní složku tvrdosti vody je ze zdravotního hlediska prospěšný. Napomáhá ke zdravému růstu a zabraňuje odvápnění organizmu. Je tedy doporučeno konzumovat spíše vodu tvrdší, ačkoli by tvrdost neměla dlouhodobě přesahovat určité hranice. Striktní hodnoty tvrdosti vody, jež by bylo nutné dodržovat, legislativa neupravuje. Ve vyhlášce pro pitnou vodu je však stanoveno doporučené rozmezí 2,0-3,5 mmol/l. Tyto hodnoty odpovídají obvyklému složení vody z vodovodu v českých domácnostech, která tak představuje nejpřístupnější zdroj vápníku pro lidský organizmus.

Zdraví prospěšný v určitém množství je také hořčík. Oba tyto prvky jsou žádoucí jako prevence úmrtí na srdečně-cévní onemocnění a zřejmě i jako prevence některých jiných chorob. V koncentracích nad 100 mg/l může mít hořčík v přítomnosti síranů projímavý účinek. Hořčík a vápník jsou přirozená součást vod, jejich obsah se však někdy mírně zvyšuje při stabilizaci vody pomocí vápna, vápence či dolomitu.

Barvitost a zápach vody

Naopak co určitě nikdo rád nevidí je, pokud má voda měla hnědo-červené zabarvení. Jedovatá sice není, ale určitě snižuje spotřebitelskou kvalitu. Zabarvení vzniká přítomností přirozených organických látek typu huminových látek a fulvokyselin nebo přítomností kovů, zejména železa, ať už přírodního původu, nebo z koroze potrubí. Jak  již bylo dříve zmíněno, odtranění železa a manganu je nejčastěji požadováno u vrtaných studní.

Další nevítanou přísadou jsou amonné ionty, které působí jako ne zcela spolehlivý indikátor fekálního znečištění. Projevují se zápachem vody po shnilých vejcích. V koncentracích ve vodě obvyklých jsou prakticky netoxické, ale mohou snížit účinnost dezinfekce, vést k tvorbě dusitanů v potrubí, nebo být příčinou pachových a chuťových problémů ve vodě. Mohou též zapříčinit selhání filtrů k odstraňování manganu. Vzácně mohou být přírodního geologického původu, ale nejobvyklejším zdrojem znečištění jsou odpadní vody z měst nebo z živočišné výroby, protože amonné ionty jsou produktem rozkladu dusíkatých organických látek. Dále se mohou do pitné vody dostat při dezinfekci chloraminem a z nové cementové výstelky potrubí.

Dusičnany a dusitany ve vodě

Co by se mělo ve složení pitné vody objevit v limitovaném množství, jsou dusičnany a dusitany. V lidské krvi reagují s hemoglobinem za vzniku methemoglobinu a způsobují riziko vnitřního dušení, hlavně u kojenců do tří měsíců věku. V zažívacím traktu se dusičnany mohou redukovat na dusitany, které reagují se sekundárními aminy v potravě za vzniku takzvaných N-nitroso sloučenin, které jsou podezřívány z karcinogenního účinku. Proto je odstraňení dusičnanů z vody velice žádoucí.  Tyto látky mají nepříznivý vliv také na reprodukční funkce. Do vody se dostávají z lidských a zvířecích výkalů nebo z odpadních vod vyprodukovaných ve městech a vesnicích. Možné jsou také splachy ze zemědělské půdy nebo kontaminace umělými hnojivy

Desinfekce vody

Chlór se do pitné vody přidává jako nejběžnější desinfekční prostředek. V povolené koncentraci (do 0,3 mg/l) je chlór přítomný ve vodě zdraví neškodný, ovšem citlivější osoby i tuto koncentraci mohou vnímat jako nepříjemný pach i chuť pitné vody. U citlivých osob může výjimečně dojít také k podráždění pokožky. Chlorace vody je kromě drahé ionizace a použití UV-lamp jednou z možností desinfekce vody.

Téma stránky : kvalita vody

Poptávkový formulář

Nenabízíme jen univerzální řešení, ale vždy přistupujeme ke každému klientovi individuálně. Vyplňte on-line náš poptávkový formulář a nechte si zdarma vypracovat cenovou nabídku.

Aktuality

Státní svátek - listopad 2017 - 17.11.2017

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit na uzavření provozovny dne 17.11.2017 z důvodu...

Více

Státní svátek - září 2017 - 15.9.2017

Vážení zákazníci, 
dovolujeme si Vás upozornit na uzavření provozovny ve dnech 28.9.2017 až...

Více

Státní svátky - červenec 2017 - 30.6.2017

Vážení zákazníci, 
dovolujeme si Vás upozornit na uzavření provozovny ve dnech 5.7.2017 až...

Více

Kontakty

MW - úpravny vody
Malotice 47
Kostelec nad Černými lesy
281 63

tel./fax: 321 796 264
mob.: 720 976 036